Particulier
Breng- en haalservice
Altijd aanbiedingen
Van dagverhuur tot shortlease
Terug naar het overzicht

Autoverhuur in de lift

23 april 2019

Jongeren bezitten steeds minder vaak een personenauto. Trendwatcher denkt dat huren van auto’s enorm toeneemt.

Het aantal jongeren nam het afgelopen jaar met 0,4 procent toe, terwijl het aantal geregistreerde personenauto’s in deze groep met 4,5 procent afnam.

Onder jongeren van 18 tot 25 jaar neemt het aantal personenauto’s al 2 jaar op rij af. ‘De werkloosheid speelt een grote rol, daardoor neemt hun koopkracht af’, zegt Senne Janssen, econoom bij het CBS. Een andere oorzaak is volgens hem dat jongeren de laatste jaren steeds meer in grote steden zijn gaan wonen. Daar is het hebben van een auto vaak niet nodig. ‘En misschien moet de auto het als statussymbool afleggen tegen bijvoorbeeld een dure smartphone of stadsfiets’, vertelt Janssen.

Het is volgens de CBS-econoom nog maar de vraag of jongeren straks wel auto’s gaan kopen als de economie weer aantrekt.

Trendwatcher denkt dat auto’s huren en lenen enorm toeneemt

Trendwatcher Adjiedj Bakas is daar heel stellig in: ‘Dat straks auto’s kopen door jongeren gaat niet gebeuren. Auto’s huren en lenen neemt daarentegen wel enorm toe. Jongeren willen zich niet meer hechten aan allerlei dingen’, stelt Bakas. De auto werkt volgens hem ook niet meer statusverhogend onder twintigers. ‘Ze hechten zich niet aan automerken en hardrijden vinden ze ook niks meer’, vertelt de futuroloog. Jongeren willen volgens hem ook niet meer met de auto op vakantie.

Ook autofabrikanten hebben de trend van het delen van auto’s ontdekt.

Zo nam het Duitse autoconcern Volkswagen onlangs een belang in het Nederlandse bedrijf Greenwheels, aanbieder van deelauto’s. ‘ BMW en Mercedes is in Duitsland met een soortgelijk project bezig’, zegt Bakas.